Echipamente snowboard – Echiparea standard + sugestii si informatii extra

Pentru că ești în căutarea unui echipament de snowboard, venim în întâmpinarea ta cu câteva detalii menite să-ți ușureze munca.

În primul rând, un echipament complet de snowboard este compus din:

  • placa de snowboard
  • legături de snowboard
  • boots 
  • geaca de snowboard
  • pantaloni de snowboard
  • mănuși de snowboard
  • ochelari de snowboard
  • casca de protecție
  • protecții

Cuprins: 

  1. Echipament snowboard barbati: Articolele adecvate atat ca si functionalte, dar si stil
  2. Echipamentul de snowboard pentru dama: Cum sa te indragostesti de noul outfit
  3. Echipamentul de snowboard pentru copii: Cum iti transformi prichindelul intr-un boarder
Echipament snowboard barbati: Articolele adecvate atat ca si functionalte, dar si stil

Echipament snowboard barbati: Articolele adecvate atat ca si functionalte, dar si stil

Pentru a alege corect echipamentul de snowboard este bine să țineți cont de recomandările producătorului și ale personalului instruit din magazinele de profil, legate de nivelul de experiență, destinația echipamentului și talia (kg și nr la boot) pentru care a fost conceput acesta. Astfel un echipament de snowboard dedicat începătorilor vă oferi o experiență plăcută pe parcursul procesului de învățare, în timp ce un echipament conceput pentru rideri experimentați vă fi mai puțin iertător, oferind performanțe mai bune când este folosit corect. Pentru un echipament snowboard de începători se recomandă alegerea unui flex mai moale în cazul snowboardului, legăturilor și bootilor: 

Gecile și pantalonii care compun echipamentul de snowboard se aleg după croi, design, performanțe astfel încât să ofere mobilitate pe pârtie, confort termic și protecție împotriva intemperiilor. Un echipament bun de snowboard trebuie ales ținând cont de caracteristicile tehnice ale materialelor (impermeabilitate/ respirabilitate), de condițiile ambientale și de experiența rider-ului. Echipamentul de snowboard ar trebui să aibă în mod ideal cel puțin 10.000mm / 5000g (impermeabilitate / respirabilitate). Cele mai performante echipamente pentru snowboard sunt realizate din Gore-tex, un material ușor ce protejează foarte eficient împotriva umezelii și a vântului, oferind în același timp respirabilitate foarte bună: 

În alegerea mărimilor pentru gecile și pantalonii de snowboard trebuie ținut cont și de volumul ocupat de eventualele echipamente de protecție și de layering, astfel încât la final să poți avea suficientă mobilitate pentru a te mișca natural pe snowboard.

Echipament snowboard barbati: Articolele adecvate atat ca si functionalte, dar si stil

Layering-ul (first + second layer+ciorapi de snowboard) asigură o bună parte din confortul termic dacă este ales corect. În primul rând trebuie evitat bumbacul pentru izolația termică deoarece reține umezeala și permite pierderi de căldură. Pentru primul și al doilea strat se folosesc materiale sintetice, lâna și amestecuri ale acestora. Layeringul trebuie ales și pe grosimea potrivită ținând cont de condițiile de dat și de fizicul snowboarder-ului.

Ciorapii de snowboard nu sunt de neglijat deoarece au rolul de a oferi un fit cât mai bun în interiorul bootilor și de a menține confortul termic. Și în cazul ciorapilor de snowboard trebuie evitat bumbacul, fiind de preferat a se utiliza materiale sintetice, lâna sau amestecuri ale acestora:

Casca de protectie

Casca de protectie

Casca de protecție ar trebui să facă parte din echipamentul oricărui snowboarder, indiferent de nivelul de experiență. Pentru a fi alese corect se recomandă proba căștilor înainte de achiziție, deoarece fiecare model de cască are o formă interioară proprie care se poate potrivi, sau nu pe anatomia capului tău.

Căștile de snowboard se diferențiază prin greutate, prin protecția oferită și prin suita de accesorii cu care vin echipate. Astfel căștile de snowboard pot folosi construcțiile:

  • in-mold (turnate și formate la cald)  
  • endura shell (materialul de protecție este injectat într-o carcasă exterioară din ABS)

Anumite modele de căști folosesc chiar sisteme precum MIPS (Multi-directional Impact Protection System) pentru protecție suplimentară la impact. Legat de confortul pe care îl poate oferi o cască de protecție trebuie ținut cont de căptușeala interioara și de prezența unui sistem de reglare a circumferinței (pentru situațiile în care casca nu vine chiar fix pe cap):

Ochelari de snowboard (goggles)

Ochelari de snowboard (goggles)

Ochelarii de snowboard sunt indispensabili oferind în primul rând protecție împotriva intemperiilor. Pentru a alege corect o pereche de ochelari trebuie luate în considerare: dimensiunea ramei, compatibilitatea față de căștile de protecție și gradul de filtrare pentru diferite condiții luminoase.

Ochelarii Anon sunt compatibili cu căștile de protecție Anon, iar majoritatea modelelor din gamă, vin în pachet cu 2 lentile care au transmitanta diferită. Împreună cu ochelarii de snowboard Anon se poate folosi și masca de față pentru protecție împotriva intemperiilor, cu sistem MFI (Magnetic Facemask Integration):

Manusi de snowboard

Manusi de snowboard

Mănușile de snowboard se împart în două mari categorii: mănuși cu degete și mănuși mittens. Mănușile de tip mittens (mitt) oferă un confort termic sporit, în timp ce mănușile cu degete oferă uneori posibilitatea de a fi folosite și pentru manipularea obiectelor. Ca în cazul gecilor și a pantalonilor, trebuie ținut cont de performanțele materialelor din care sunt realizate mănușile.

 Mănușile la rândul lor, pot fi realizate din materiale tehnice (Dryride, Gore-Tex) și pot avea diferite grosimi:

Protectii snowboard

Protecțiile de snowboard pot fi folosite cu încredere indiferent de nivelul de experiență și de terenul abordat. Un impact short și o pereche de genunchiere pot deveni utile atât pe pârtie, cât și în snowpark sau backcountry:

Echipamentul de snowboard pentru dama: Cum sa te indragostesti de noul outfit

Echipamentul de snowboard pentru dama: Cum sa te indragostesti de noul outfit

Ești fată și iți cauți un echipament de snowboard? Atunci ar trebui să te orientezi către produsele specifice de damă, în special în cazul snowboard-ului, legăturilor și bootilor. În gama de produse Burton Snowboards echipamentele de damă sunt proiectate specific. Astfel, un boot pentru fete o să fie ușor mai moale și mai confortabil decât corespondentul din colecția pentru bărbați. Legăturile și snowboardurile pentru fete urmăresc același tipar, fiind dezvoltate pentru mase corporale mai mici decât ale bărbaților și pentru numere mai mici de boots: 

Costum snowboard dama

Costumul de snowboard se recomandă a fi ales în primul rând în funcție de caracteristicile tehnice și în al doilea rând după design. Gecile și pantalonii Burton pentru damă au cel puțin 10.000mm impermeabilitate și 5.000g respirabilitate, cele mai performante produse fiind realizate din GORE-TEX:

Layering dama

Layeringul nu trebuie neglijat deoarece îți poate menține confortul termic pe parcursul unei zile întregi de dat:

Casca protectie snowboard dama

Casca de protecție ar trebui să fie nelipsită din echipamentul pentru snowboard.

Căștile Anon pentru fete oferă aceeași protecție eficientă pentru impact, ca în cazul căștilor de bărbați, diferența fiind dată de căptușeală interioara, mai confortabilă:

Ochelarii de snowboard pentru fete sunt în general mai compacți, urmărind o anatomie mai mică a feței. Împreună cu ochelarii de snowboard Anon se poate folosi și masca de față pentru protecție împotriva intemperiilor, cu sistem MFI (Magnetic Facemask Integration):

Mănușile de damă sunt croite specific pentru anatomia feminină, sunt realizate din materiale tehnice (Dryride, Gore-tex) și au grosimi diferite. Dacă ești friguroasa poți încerca cu încredere mănușile mittens, căptușite și realizate din Gore-tex:

Protecțiile de snowboard pot fi folosite indiferent de nivelul de experiență și de terenul abordat. Un impact short și o pereche de genunchiere pot deveni utile atât pe pârtie, cât și în snowpark sau backcountry. Protecțiile de snowboard pentru damă au un croi specific anatomiei feminine:

Echipamentul de snowboard pentru copii: Cum iti transformi prichindelul intr-un boarder

Echipamentul de snowboard pentru copii: Cum iti transformi prichindelul intr-un boarder

Echipamentele de snowboard pentru copii au o construcție diferită față de cele pentru adulți, fiind special concepute pentru mase corporale și înălțimi mici. Burton Snowboards pune accent și pe ușurința folosirii echipamentelor pentru copii, dezvoltând boots și legături cu sisteme de închidere ce pot fi acționate cu lejeritate de către cei mici și snowboard-uri ce oferă mai multa toleranță pentru un ride cât mai plăcut.

În cazul celor mai mici boots, Burton oferă chiar posibilitatea de extindere a interiorului cu până la un număr, ceea ce este foarte util ținând cont de faptul că copiii sunt în creștere și se pot bucura astfel de o pereche de boots pentru 2 sezoane:

Gecile și pantalonii de snowboard pentru copii sunt realizate din aceleași membrane tehnice ca în cazul echipamentelor pentru adulți. Astfel echipamentele Burton pentru copii au cel puțin 10.000mm impermeabilitate și 5.000g respirabilitate. Croiurile gecilor și pantalonilor pentru copii sunt gândite în special pentru a oferi suficientă mobilitate celor mici. Ca și în cazul bootilor, Burton oferă posibilitatea de a extinde lungimea cu până la un număr atât în cazul gecilor cât și a pantalonilor – „Room to grow”:

Layeringul pentru copii poate fi de grosimi diferite, realizat din materiale sintetice. Ca și în cazul layeringului pentru adulți se recomandă a se evita bumbacul:

Echipament de snowboard pentru copii

Din componența unui echipament de snowboard pentru copii nu ar trebui să lipsească mănușile călduroase, preferabil mittens, șosetele de snowboard, genunchierele, șortul de protecție, ochelarii și casca de snowboard:

Sperăm că informațiile de mai sus te vor ajuta să alegi corect echipamentul de snowboard.

Enjoy the ride!

Sursa foto: burton.com

Lasă un răspuns