Ținuta sport – 50 de idei. Ce să porți ca să previi supraîncălzirea și accidentările la antrenament

Deși inițial stilul sport era dedicat activităților fizice, acesta a devenit tot mai popular datorită comodității elementelor sale. Acum bărbații și femeile nu adoptă o ținută lejeră doar când merg în parc să alerge, să se dea cu bicicleta sau cu skate-ul ori în sala de fitness.

Multe persoane îmbracă outfituri casual sport la birou, la școală ori unde nu li se impune un dress code. Și, cum probabil ai observat, obținerea lor nu este deloc grea pentru că regulile sunt aproape inexistente. Asta înseamnă că e permis să combini articole cu croiuri asemănătoare, accesorii de toate tipurile, blugi, tricouri și chiar cămăși

Nici hainele pentru antrenamente nu sunt greu de asortat, singura diferență este că ele trebuie alese în funcție de câteva proprietăți cheie, care creează confort în timpul exercițiilor solicitante. 

În rândurile care urmează vei afla către ce materiale să te orientezi și care sunt cele mai potrivite încălțări. De asemenea, o să găsești mai multe outfituri care te vor inspira să compui look-uri perfecte pentru zilele dedicate mișcării.

Cuprins:

  1. Cum îți afectează ținuta performanțele sportive
  2. Care sunt cele mai bune materiale pentru hainele de sport
  3. Ținute sport pentru bărbați
    1. 3.1 Outfituri sport pentru activități fizice
    2. 3.2 Ținute sport casual pentru bărbați
  4. Idei de ținute sport pentru femei
    1. 4.1 Ținute sport pentru antrenamente
    2. 4.2 Ținute sport casual pentru femei

1. Cum îți afectează ținuta performanțele sportive

Ai auzit de multe ori expresia „dress for success”, nu-i așa? Ei bine, se pare că acest lucru este valabil și în domeniul exercițiilor. Cu alte cuvinte, îmbrăcămintea pe care o alegi îți influențează performanțele pe terenul de sport și în sală. Probabil te gândești că oricum vei transpira sau că în timpul antrenamentului de skateboard, de exemplu, e posibil chiar să-ți deteriorezi hainele și încălțările, așa că de ce să nu porți unele uzate?

Fie că tu crezi sau nu, îmbrăcămintea pe care o porți va face diferența între reușită și eșec. O arată chiar studiile care dovedesc impactul pozitiv pe care ținuta sport potrivită o are asupra rezultatelor. Activitatea fizică îți oferă, cum știi deja, un boost de încredere, iar voința îți va fi, spun experții, influențată într-un mod covârșitor de outfitul pentru care optezi.

Nu doar aspectul este important, ci și materialele alese. Un top confecționat dintr-o țesătură care nu respiră va opri eliberarea de căldură, iar acest lucru duce la încălzire excesivă și disconfort termic, care reduc timpul de antrenament. 

De altfel, o pereche de pantofi de alergare și aerobic te va încurca pe terenul de fotbal. Asta pentru că nu are flexibilitatea, stabilitatea laterală și tracțiunea necesare pentru alte tipuri de mișcare. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu sunt foarte comozi și ușor de purtat într-un outfit sport casual în timpul unei ieșiri în oraș. 

Dar, când vine vorba de activități care presupun mare efort, echipamentul trebuie ales cu grijă. Încălțările care nu au mărimea bună provoacă bășici, crampe și chiar alunecări care te încetinesc. O pereche bună amortizează presiunea pusă asupra piciorului atunci când sari și diminuează impactul pașilor tăi. Uneori, chiar și pantofii sport potriviți nu reușesc să ofere o protecție adecvată în timpul antrenamentelor, dacă sunt uzați. De aceea, indicat este să îi schimbi frecvent, nu înainte de a verifica talpa pentru a identifica cât de evidente sunt semnele de deteriorare.

Și, cum libertatea de mișcare este importantă când faci sport, piesele strânse sau prea largi nu sunt o bună idee. Recomandat este să te asiguri să pantalonii scurți ori colanții nu stau să pocnească pe tine, nu se plimbă sus-jos și nu cad atunci când sari. De asemenea, dacă preferi să porți o șapcă, asigură-te că nu este fixă în jurul capului sau că nu alunecă de pe el. Sigur, e necesar ca alegerile vestimentare să fie adaptate pentru activitatea pe care urmează să o faci. Acest accesoriu te poate deranja dacă te dai cu placa, sari cu parasuța ori încerci alte acțiuni extreme. Nici în sală nu ai nevoie de ea, însă este ideală pentru o zi de drumeții.

2. Care sunt cele mai bune materiale pentru hainele de sport

Dacă vrei o ținută sport moale și care se usucă repede, ia în considerare bambusul. Pulpa lui produce o țesătură naturală care este ușoară, antistatică și lasă pielea să respire. În plus, dacă îl porți în aer liber, materialul va proteja pielea de razele ultraviolete dăunătoare. Și bumbacul este potrivit pentru că absoarbe transpirația și mirosurile urâte, ceea ce-l face ideal pentru antrenamentele cu efort redus. 

La fel ca poliesterul, polipropilena este fabricată din plastic. Dar, spre deosebire de primul, acest material sintetic este total rezistent la apă. El forțează umiditatea să treacă prin fibrele sale și o trimite pe suprafața țesăturii, unde se evaporă. Chiar dacă ești transpirat/ă după o alergare și interiorul hainelor este umed, ceea ce te atinge este complet uscat, spun specialiștii. 

În materie de adidași, ei ar trebui aleși în funcție de activitate. Important este ca aceștia să aibă un pic din toate: suport pentru călcâie, șireturi în afara zonei de prindere, talpă care absoarbe șocurile și un design plăcut. Consultă colecția de încălțăminte de la Boarders pentru a-i lua pe cei mai buni pentru tine.

3. Ținute sport pentru bărbați

Hainele sport sunt extrem de comode și le poți purta în majoritatea timpului, inclusiv la școală și la birou. În principiu, o ținută de acest tip include o pereche de sneakers confortabilă și articole vestimentare lejere, care pot fi combinate cu ușurință. Dacă cele specifice anumitor activități sunt alese în funcție de caracteristicile lor, piesele casual trebuie să țină cont doar de preferințele tale. 

3.1 Outfituri sport pentru activități fizice

În rândurile care urmează vei regăsi mai multe idei de ținute sport pentru bărbați pe care le poți îmbrăca când faci mișcare, indiferent dacă preferi să antrenamentele de forță la sală, să alergi, drumețiile ori o activitate extremă, cum ar fi să te dai cu skateboardul.

3.2 Ținute sport casual pentru bărbați

Nu trebuie să ai o garderobă generoasă pentru a îmbrăca zilnic alte ținute. Tot ce trebuie să faci este să alegi articole calitative, din materiale ușoare, pe care să le asortezi cu tricouri, cămăși, bluze sau pulovere simple. Și pentru ca rezultatul să fie unul plăcut privirii, iar comoditatea să fie nelipsită, ideal ar fi să te orientezi către bumbac, in și denim. În materie de încălțăminte, ai la alegere între ghete, pantofi sport sau espadrile.

Ținute sport casual pentru bărbați

4. Idei de ținute sport pentru femei

Stilul sport casual este unul extrem de permisiv, așa că nu te gândi că rochiile nu își au locul aici. Le poți combina cu ușurință cu adidașii preferați și să arăți de milioane. La fel de bine poți integra și sacouri sau trenciuri într-o ținută care să se încadreze în această categorie. Pentru zilele când ai prea multe de făcut, blugii vor fi cei mai buni prieteni ai tăi, în vreme ce un outfit bine compus te va motiva să îți faci norma de exerciții la sală.

În continuare o să găsești mai multe sugestii de ținute sport atât casual, pentru zi, cât și pentru sală.

4.1 Ținute sport pentru antrenamente

De multe ori poate deveni dificil să găsești combinația ideală de haine care să-ți ofere confort în timp ce lucrezi și, în același timp, un look perfect. Pentru a-ți ușura munca, încearcă să construiești ținuta sport pentru damă pornind de la un element de bază, cum ar fi încălțările. 

În vreme ce colanții și topul pentru fitness te scapă de umezeală și de  disconfortul creat de ea, pantofii au un rol mai important. Ei îți sprijină postura, picioarele și-ți dau stabilitatea necesară pentru a efectua exerciții, trucuri sau pentru a păși în siguranță în locuri greu accesibile. Indicat este să alegi unii performanți și rezistenți pentru a te bucura de efectele mișcarii.

Iată mai multe idei de ținute sport pentru dame potrivite pentru sala de antrenament și activitatea fizică în aer liber:

4.2 Ținute sport casual pentru femei

Poți transforma orice outfit în unul sport casual dacă adaugi măcar un element lejer, cum ar fi un hoodie larg și călduros, o pereche de sneakerși la modă sau orice alte articole de acest tip pe care le ai la îndemână. Trebuie totuși să ții cont, la fel ca în cazul altor stiluri, ca ținuta aleasă să te reprezinte, iar culorile să rezoneze plăcut cu nuanța pielii și a părului. Iată câteva sugestii:

Pentru a avea rezultatele pe care le aștepți, atât la sală, cât și în ceea ce privește aspectul final al ținutei tale sport casual, ține cont de cele enumerate mai sus. Investește în articole de calitate, de care să te folosești vreme lungă, astfel încât să nu fie nevoie frecvent să faci cheltuieli în acest sens.

Sursa foto: Shutterstock, Pexels, Unsplash

Lasă un răspuns