Splitboarding: Ghidul complet pentru începători

Indiferent dacă abia începi cu splitboarding-ul sau ești un experimentat în backcountry care dorește doar să perfecționeze câteva elemente de bază, clasa Splitboarding de la Burton este acum în sesiune.

Acest ghid prezintă câteva elemente de bază ale splitboarding-ului, inclusiv termeni cheie de vocabular, o prezentare generală a selecției și configurației echipamentelor și câteva tehnici de luat în considerare înainte de a pleca.

Și amintiți-vă, când vine vorba de splitboarding, veți petrece 90% din timp făcând drumeții în sus, 5% din timp jucându-vă cu echipamentul și 5% din timp coborând.

Învață să îmbrățișezi dealul ca parte a experienței de splitboarding și nu vei avea niciodată o zi proastă.

Treceți la o anumită lecție:

Cel mai bun teren de splitboarding

Există două tabere principale de rideri splitboard: inbound și backcountry. Fiecare tip de splitboarding are beneficiile sale, dar recomandăm, în general, ca persoanele care sunt noi în splitboarding să înceapă inbounding înainte de a ajunge în backcountry. Pentru cei care doresc să se aventureze mai departe, este esențial să înțeleagă că toate călătoriile în backcountry sunt imprevizibile și în mod inerent riscante și ar trebui făcute numai după o pregătire adecvată și cu o planificare și echipament adecvate.

Inbounds Splitboarding

Splitboarding-ul Inbounds combină toată satisfacția de a-ți câștiga virajele cu facilitățile de practicat în stațiune: urcă pe deal, bucură-te de ceva pre-lift pow, apoi ia o gustare. Creșterea prețurilor biletelor de lift și a echipamentelor de splitboarding mai ușoare/mai ieftine a determinat o creștere a traficului în urcare în ultimii ani și.

Sfat profesionist: verificați întotdeauna politica în urcare a destinației dvs. înainte de a pleca într-o aventură de tip splitboard.

Splitboarding în backcountry

Splitboarding-ul s-a născut în backcountry; și mulți rideri caută singurătatea și conexiunea cu exteriorul pe care doar backcountry le poate oferi. În plus, vă ajută să vă îndepărtați de cozile de la cabine și de mulțimile care se găsesc pe terenuri patrulate. Cu toate acestea, splitboarding-ul în backcountry prezintă multe, multe provocări și pericole unice (avalanșe, expunere, vreme variabilă, oboseală, pierdere, deshidratare) și ar trebui să fie efectuate numai dacă sunt îndeplinite toate următoarele condiții:

  • Ai urmat pregătirea corespunzătoare (securitate în avalanșă/zăpadă, prim ajutor)
  • Ai echipamentul adecvat (kit de avalanșă, lopată, sondă) și știi cum să îl folosești
  • Aveți alți rideri calificați și de încredere cu care să vă aventurați (nu intrați niciodată în backcountry solo)
  • Înțelegeți condițiile și terenul pe care îl veți călători

Dacă intenționați să vă aventurați în afara limitelor, vă rugăm să vă asigurați că înțelegeți pericolele asociate și cum să le atenuați. Și amintiți-vă, backcountry nu este un liber pentru toți și ar trebui să fie accesat în mod responsabil și respectuos.

Sfat profesionist: ori de câte ori călătoriți în afara terenului inbound, sunteți responsabil pentru propria dvs. siguranță și nu ar trebui să vă bazați pe asistență sau salvare externă în cazul unei urgențe.

Vocabularul

Nu fi lăsat în afara conversației. Iată câțiva termeni de splitboarding pe care ar trebui să îi poți folosi într-o propoziție.

Verbe pe care ar trebui să le știi:

Bootpacking: Când panta devine prea abruptă, riderii trebuie să-și îndepărteze splitboard-urile și să urce pe deal, lovind punctele de sprijin pe marginea muntelui și acest lucru se numește bootpacking; aceste puncte de sprijin seamănă cu treptele scărilor și permit utilizatorilor să câștige rapid înălțime.

Sidehilling: Sidehilling este practica de deplasare pe un deal, paralel cu orizontul, unde un schi splitboard este mai înalt decât celălalt, iar marginile sunt folosite pentru a menține aderența.

Touring: Touring este întregul act de splitboarding backcountry, inclusiv stabilirea unui traseu, mersul în sus și deplasarea înapoi în vale.

Substantive pe care ar trebui să le cunoști:

Bare de alpinism: Barele de alpinism sunt de obicei integrate în legăturile splitboard și sunt folosite la urcarea pe pante abrupte. Când sunt cuplate (întoarsate în sus), barele de cățărare reduc efortul gambei prin ridicarea călcâiului pentru a fi mai la nivel cu panta. Rețineți că majoritatea barelor de cățărat vin cu două opțiuni de înălțime.

Piele de alpinism: Piele de alpinism (sau doar „piei”) sunt benzi de material realizate dintr-un pluș asemănător covorului, care sunt folosite în timpul splitboarding-ului în sus pentru a permite schiurilor separate să alunece înainte, împiedicându-le să alunece înapoi. Pielea oferă tracțiune care le permite utilizatorilot să urce cu schiurile despicate în picioare, atașându-se de bazele schiurilor despicate cu cleme pentru nas/coadă și lipici. Acestea sunt îndepărtate în partea de sus a cursei și pliate în jumătate (pentru a proteja lipiciul) înainte de a fi depozitate pentru plimbare înapoi în jos.

Crampoane: Crampoanele Splitboard sunt în esență vârfuri metalice care se montează pe partea inferioară a legăturilor splitboard și oferă o tracțiune suplimentară în urcare în condiții de gheață sau ascensiuni abrupte.

Sistem puck: un sistem puck permite utilizarea legăturilor de snowboard pentru splitboarding, atât în ​​modul touring, cât și în modul downhill. Legăturile specifice splitboard-ului se vor integra direct cu sistemele de disc, în timp ce legăturile obișnuite de snowboard necesită o șină suplimentară.

Skin track: un skin track este calea în sus care a fost stabilită (fie de către grupul tău, fie de un alt grup). Stabilirea unei urme a pieilor este atât o artă, cât și o știință, încercând în orice moment să echilibreze siguranța cu eficiența.

Splitboard: Un splitboard este un snowboard care a fost împărțit în jumătate la mijloc (în lungime), astfel încât fiecare jumătate să poată fi folosită independent ca un schi pentru a face tururi în sus. Un splitboard din fabrică va avea margini metalice pe toate laturile pentru a îmbunătăți ținerea marginilor în timpul turului și atașamente integrate pentru pieile pentru cățărare.

Legături splitboard: Aproape orice legături pentru snowboard pot fi folosite ca legături splitboard cu ajutorul unui sistem de puc și kit adaptor adecvat. Cu toate acestea, legăturile specifice pentru splitboard (cum ar fi Burton Hitchhiker) vor fi de obicei mult mai ușoare și oferă integrare directă a sistemului de disc, sisteme de montare cu eliberare rapidă și bare de cățărare.

Cârlige split: cârligele split sunt proiectate pentru a ține cele două jumătăți ale unui splitboard împreună și pentru a oferi rezistență la torsiune (rigiditate pe toată lățimea plăcii).

Cleme de vârf: Clipurile de vârf se găsesc pe nasul și coada splitboard-ului și permit celor două jumătăți ale plăcii să fie „blocate” împreună pentru modul de coborâre.

Tranziție: Tranzițiile sunt schimbarea de la modul de mers pe jos/tur în modul de coborâre (asamblarea jumătăților de splitboard, remontarea legăturilor și împachetarea pentru a merge) și invers.

Echipament

Începutul splitboarding-ului necesită o investiție în anumite echipamente specifice. Vă recomandăm cel puțin următoarele echipamente:

Echipament splitboard

• Splitboard din fabrică: În timp ce realizarea propriului splitboard poate fi un proiect distractiv, pur și simplu nu va oferi același nivel de performanță (sau distracție). Dimensionați-vă splitboard-ul la fel cu placa pe care vă place să mergeți la inbounding, ținând cont de greutate, stil și teren.

• Legături Splitboard: Legăturile specifice split cântăresc de obicei mai puțin și sunt mai intuitiv de utilizat. O altă opțiune este să utilizați o pereche de legături obișnuite de snowboard cu setul de adaptor despărțit corespunzător.

• Sistem de montare al legăturilor: În general, un sistem de disc va oferi cea mai mare flexibilitate pentru montarea legăturilor, dar există și alte opțiuni disponibile.

• Boots splitboard: Majoritatea cizmelor de snowboard pot fi folosite pentru splitboarding, dar asigurați-vă că oferă suficient suport pentru urcare, fără frecare.

• Pieile: Necesare pentru ascensiune, skin-urile pot fi achiziționate predecupate pentru un anumit model de placă sau într-o dimensiune universală care trebuie tăiată pentru a se potrivi.

• Bețe pliabile: sunt importante pentru tur, oferind echilibru și putere suplimentară pentru urcarea în pantă. Căutați variante care se fac suficient de mici pentru a încăpea în rucsac (cum ar fi Burton x Black Diamond Compactor Poles).

• Un rucsac confortabil și de încredere: veți purta toate echipamentele pentru zi în rucsac, vă veți asigura că se potrivește bine și vă oferă suficient spațiu pentru apă, gustări și straturi.

Rucsac splitboard

Veștile bune? Dacă te apuci de splitboarding după ce deja te dai pe snowboard, ar trebui să ai deja majoritatea echipamentului de care ai nevoie în dulapul tău. Alternativ, dacă intri în splitboarding backcountry, vei avea nevoie de câteva piese suplimentare de echipament, inclusiv un beacon, lopată și sondă.

Tehnica

Există multe nuanțe ale splitboarding-ului care pot fi învățate doar prin experiență, dar am reunit câteva tehnici pe care toți cei din splitboarding ar trebui să le urmeze.

  • Tehnica pre-tur
  • Tehnica în urcare
  • Tehnica de coborâre
  • Tehnica post-tur
  • Sfaturi și trucuri generale

Tehnica pre-tur

Fă-ți tema

În pregătirea pentru călătoria în backcountry, asigurați-vă că beacon-ul are baterii proaspete și că trusa de prim ajutor este stocată, revizuiți ruta planificată (și rutele de rezervă) pe o hartă și verificați din nou prognoza meteo.

Exersează-ți tranzițiile

Nu fi persoana care îi face pe toți să aștepte, pentru că este prima dată când încerci vreodată noul tău echipament splitboard. Pune-ți pielea pe talpă; scoate-o. Pune-ți legăturile pentru splitboard; scoate-le. Asigurați-vă că înțelegeți cum funcționează clemele de vârf. Odată ce ai stabilit un proces care funcționează pentru tine, exersează-l în același mod de fiecare dată pentru a construi memoria musculară și a te simți confortabil. Amintiți-vă că poate fi necesar să efectuați toate aceste sarcini cu mănușile puse, în timp ce sunteți cocoțat pe un vârf de munte undeva.

Pune-ți pieile acasă, înainte de a pleca. A-ți pune pielea pe schiurile split acasă are două scopuri importante: nu le vei uita și vei fi gata de plecare imediat ce ajungi în parcare.

Tehnica în urcare

Găsiți un ritm. Nu te împinge prea tare (prima persoană care vomită în timpul urcării trebuie să cumpere prima rundă) și concentrează-te pe respirație.

Menține o postură bună. Când mergeți în tur, evită să sapi și să pui prea multă greutate. Stai drept cu capul și umerii centrați peste corp; acest lucru va ajuta să evitați oboseala. Pe pante mai abrupte, evitați să vă aplecați în față și asigurați-vă că mențineți presiunea pe călcâie pentru a vă menține pielea în contact deplin cu zăpada; dacă te apleci prea mult înainte, poți să scapi și să irosești energie.

Practicați o bună etichetă a pieilor în spate.

Nu împachetați pieile.

Ieșiți de pe piei pentru pauzele de baie.

Nu aruncați melodii pe piele (dacă muzica vă ajută să vă găsiți ritmul, luați în considerare căștile, una înăuntru și una afară, pentru a fi la curent cu împrejurimile).

Permiteți călătorilor mai rapizi la deal să ia avans. Și întotdeauna distanțați membrii grupului dvs. pe pistă.

Selectați abordări cu unghi mic. Chiar dacă înseamnă o distanță mai mare, abordarea cu unghiul inferior va fi aproape întotdeauna mai sigură și mai eficientă. Deși drumurile scurte și abrupte pot fi mai rapide, cu siguranță veți cheltui mai multă energie care ar putea fi folosită pentru coborâre.

Tehnica în urcare - Splitboard

Tehnica Downhill

Nu-ți fie frică să te bagi pe margini. Amintiți-vă, un splitboard este de fapt două plăci de snowboard mai mici care sunt blocate împreună cu legături și probabil că se va plimba diferit. Flexia de torsiune va fi diferită de cea a unei plăci de snowboard obișnuite. Începeți încet și lucrați la viteză.

Tehnica post-tur

Ai grijă de pielea ta. Cei experimentați pot obține peste 5 sezoane pe o pereche de skinuri; începătorii care nu reușesc să-și întrețină pielea în mod corespunzător sunt norocoși să primească un sezon întreg pe ele. Lăsați pielea să se usuce complet înainte de a le pune deoparte și utilizați doar foile pentru depozitare sezonieră.

Sfaturi și trucuri generale pentru Splitboarding

Tăiați-vă pielea departe de animalele de companie. Dacă ați achiziționat piei netăiate și trebuie să le tăiați la dimensiunea corectă, asigurați-vă că efectuați această lucrare afară sau în altă parte, unde nu va intra părul de câine în lipici.

Împachetați câteva șuruburi suplimentare. Cu atât de multe componente pe o configurație completă de splitboard, este important să aveți piese de schimb de rezervă în cazul în care pierdeți ceva și trebuie să efectuați o intervenție de urgență.

Asigurați-vă că totul se potrivește în pachet. Uneltele exterioare se pot agăța de copaci și tufișuri în urcare, iar greutatea de balansare neuniformă vă poate distruge echilibrul la coborâre. Îți este greu să încadrezi totul în rucsacul tău? Faceți upgrade la ceva mai mare sau reduceți echipamentul pe care doriți să îl luați.

Absolvire

Acum că știi elementele de bază, este timpul să ieși pe splitboard. Amintiți-vă, fiecare expert splitboarder a fost cândva un începător. Probabil că vei cădea de câteva ori și poate vei avea câteva vânătăi (inclusiv ego-ul tău), dar la sfârșitul zilei vei avea satisfacția de a câștiga fiecare rând.

Lasă un răspuns