Cum să reglați un splitboard

Indiferent dacă ești un novice sau un războinic din backcountry, învățarea cum să reglezi corect un splitboard este un set de abilități important pe care toți splitboarderii ar trebui să îl stăpânească. Nu numai că un splitboard bine reglat merge mai ușor și mai rapid, dar întreținerea regulată a splitboard-ului asigură, de asemenea, siguranță și fiabilitate atunci când contează cel mai mult.

Din fericire, în multe privințe, reglarea unui splitboard este ca și reglarea unui snowboard obișnuit (sau a unei perechi de schiuri), așa că tunerii de acasă ar trebui să aibă deja cunoștințele și instrumentele de bază.

În acest ghid, vom revizui modul de reglare al unui splitboard, inclusiv când să reglați, cum să reglați și dezacordați marginile, cum să curățați un splitboard și unele legături generale / întreținere hardware. De asemenea, este de remarcat faptul că, dacă nu se specifică altfel, recomandările din acest ghid sunt specifice splitboard-urilor din fabrică cu margini interioare metalice.

Cât de des ar trebui să vă reglați splitboard-ul?

Acest lucru se rezumă în principal la preferințele personale, dar, cel puțin, vă recomandăm să vă reglați splitboard-ul după fiecare trei utilizări și la începutul și sfârșitul sezonului. Acestea fiind spuse, dacă il folosiți în mod regulat pe teren stâncos sau pe un strat de zăpadă cu acoperire redusă în backcountry, atunci poate doriți să luați în considerare reglarea mai des.

Un alt factor de luat în considerare este vremea. Cerurile sunt concepute în primul rând pentru a fi cele mai eficiente în anumite intervale de temperatură, așa că dacă plănuiți un tur în timpul unui front cald mare și în prezent vă legănați cu o ceară de vreme rece, poate doriți să luați în considerare o ceruire rapidă (sau invers).

Cum să reglați un Splitboard: Întreținerea canturilor

Terenul pe care îl călăriți (inbound versus backcountry) va dicta de obicei cât de ascuțite ar trebui să fie canturile dvs., dar, în general, marginile exterioare ar trebui să fie ascuțite, iar marginile interioare ar trebui să fie mai puțin ascuțite. Această abordare vă va permite să utilizați pe deplin marginile interioare pe deal și să reduceți probabilitatea de tragere a marginilor interioare în coborâre.

De asemenea, amintiți-vă că ascuțirea marginilor îndepărtează efectiv cantități mici de metal, astfel încât multă ascuțire în timp poate duce la o cusătură mai largă între scândurile individuale – ușor de făcut. Odată ce sunteți mulțumit de claritatea marginilor dvs., menținerea marginilor splitboardului se referă în principal la menținerea acestora fără bavuri și fără rugină.

Reglarea canturilor Splitboard: un ghid pas cu pas

Reglarea marginilor splitboard-ului ar trebui să fie o sarcină destul de simplă pentru oricine a reglat un snowboard obișnuit, dar cu marginile interioare există câteva lucruri suplimentare de luat în considerare. Urmați acest ghid ușor pas cu pas pentru a vă forma marginile splitboard-ului.

Uneltele:

  • Prosop
  • Gummy Stone (piatra abraziva)
  • File Guide (sau alt Instrument de ascutire a canturilor)
  • Menghine de reglare (Tuning Vise)

Pașii:

  1. Curățați marginile
  2. Rezolvați imperfecțiunile
  3. Ascuțiți

Pasul 1: Curățați marginile

Împărțiți-vă splitboard-ul în două scânduri și reglați-o pe fiecare separat. Poziționați în siguranță scândura în menghinele de reglaj și asigurați-vă că nu există nicio mișcare sau clătinare care ar cauza probleme. Apoi treceți ușor pila de-a lungul marginii exterioare (de la nas la coadă) folosind mișcări lungi și netede.

Concentrați-vă pe a scăpa de orice bavuri mari. Dacă este necesar, repetați procesul pentru marginea interioară. Repetați procesul pentru a doua scândură.

Terminați acest pas prin trecerea unui prosop umed de-a lungul tuturor marginilor pentru a îndepărta orice așchii de metal persistent.

Reglarea canturilor Splitboard: un ghid pas cu pas

Pasul 2: Rezolvați imperfecțiunile

Cu scândura bine poziționată în menghine, treceți piatra abrazivă pe lungime de-a lungul întregii margini exterioare de 3-5 ori. Veți simți cum piatra rezolvă imperfecțiunile mai mici.

Repetați pe marginea interioară. Schimbați cu cealaltă scândura și efectuați aceeași sarcină.

Reglarea canturilor Splitboard: un ghid pas cu pas

Pasul 3: Ascuțiți marginile

Pentru a ascuți marginile exterioare, țineți instrumentul de reglare a muchiei plat de baza scândurii despicate, astfel încât pila de metal să fie la nivel. Apoi, rulați unealta de la nas la coadă de-a lungul marginii de 3-5 ori folosind mișcări lungi și netede.

Este puțin probabil ca marginile interioare să aibă nevoie de o ascuțire suplimentară, dar sunteți liber să le reglați în funcție de preferințele dumneavoastră personale.

Reglarea canturilor Splitboard: un ghid pas cu pas
Reglarea canturilor Splitboard: un ghid pas cu pas

Cum să ceruiți un Splitboard: un ghid pas cu pas

O bază netedă este o bază rapidă. Uzura minoră a bazei splitboard-ului este normală și de cele mai multe ori, o ceară proaspătă este tot ce aveți nevoie pentru a vă menține virajele fără efort.

Verificați baza splitboard-ului pentru murdărie vizibilă, seva și uleiuri. De asemenea, caută zone uscate, care adesea apar mai întâi de-a lungul punctelor de contact.

Dacă descoperiți oricare dintre aceste probleme, probabil că este timpul să vă dati cu ceară splitboard-ul.

Uneltele:

  • Razuitoare (Tri Scraper)
  • Fier
  • Ceară pentru snowboard
  • Un burete de curățat precum Scotchbrite (sau o perie de ceară)
  • Menghine de reglare

Pașii:

  1. Curățați marginile
  2. Pregătiți-vă pentru ceruire
  3. Aplicați ceară
  4. Îndepărtați ceara
  5. Netezire

Pasul 1: Curățați marginile

Împărțiți-vă splitboard-ul în două scânduri și reglați-o pe fiecare separat.

Poziționați în siguranță scândura în menghinele de reglaj și asigurați-vă că nu există nicio mișcare sau clătinare care ar cauza probleme. Apoi treceți ușor pila de-a lungul marginii exterioare (de la nas la coadă) folosind mișcări lungi și netede. Concentrați-vă pe a scăpa de orice bavuri.

Dacă este necesar, repetați procesul pentru marginea interioară. Repetați procesul pentru a doua scândură.

Cum să ceruiți un Splitboard: un ghid pas cu pas

Pasul 2. Pregătiți-vă pentru ceruire

Apoi, ștergeți baza fiecărei scânduri despicate folosind o cârpă curată și un produs de curățare pe bază de citrice pentru a îndepărta orice contaminare, impurități și așchii de margini.

Acesta este un pas important care este adesea trecut cu vederea, dar care poate îmbunătăți semnificativ capacitatea bazei splitboard de a absorbi ceara.

Cum să ceruiți un Splitboard: un ghid pas cu pas

3. Aplicați ceară

Vă recomandăm un fier de călcat specific pentru ceară pentru a controla mai bine temperatura de topire, dar cu toții am început folosind fiare de călcat pentru îmbrăcăminte de tip thriftstore și putem garanta faptul că funcționează în situații dificile.

Rețineți că cele mai multe tipuri de ceară vor afișa o temperatură recomandată a fierului pe ambalaj, dar dacă nu sunteți sigur, este mai bine să începeți cu o temperatură medie.

Ținând fierul de călcat într-un unghi ușor la aproximativ 10 centimetri deasupra scândurii splitboard, apăsați o bucată de ceară pe fundul fierului de călcat și lăsați-o să picure pe bază. Treceți de la vârf la coadă, picurând ceara uniform pentru a acoperi cea mai mare parte a bazei.

Apoi, așezați fierul de călcat direct pe baza scândurii splitboard și începeți să întindeți ceara cu mișcări netede și consistente. Continuați să întindeți ceara până când toată baza este acoperită, de la margine la margine și de la nas la coadă. Dacă găsiți zone neacoperite sau extrem de uscate, mai puteți adăuga câteva picături de ceară după cum este necesar. Nu țineți niciodată fierul de călcat într-un loc prea mult timp pentru a evita deteriorarea bazei plăcii.

Cum să ceruiți un Splitboard: un ghid pas cu pas
Cum să ceruiți un Splitboard: un ghid pas cu pas

Odată ce baza primei scânduri este acoperită complet, schimbați-o cu cealaltă și repetați procesul. Odată ce ambele scânduri sunt complet acoperite, lăsați ceara să se usuce și să se răcească puțin (cel mai bine este ușor cald la atingere).

Cum să ceruiți un Splitboard: un ghid pas cu pas

4. Îndepărtați ceara

Verificați de două ori dacă placa dumneavoastră splitboard este sigură în menghinele de reglare, apoi începeți cu răzuirea stratului de ceară.

Lucrând de la nas la coadă, apăsați ferm într-un unghi ușor și răzuiți în mișcări continue suprapuse până când nu mai rămâne ceară vizibilă. Nu uitați să îndepărtați orice ceară care ar fi acoperit marginile (unele raclete includ o crestătură pentru aceasta).

Repetați procesul pe cealaltă bucată.

Sfat profesionist: asigurați-vă că ați îndepărtat complet toată ceara. Ceara rămasă pe bază poate influența cât de bine funcționează lipiciul de pe pielea de cățărare.

Cum să ceruiți un Splitboard: un ghid pas cu pas

5. Netezire

Și, în cele din urmă, terminați-vă procesul cu un burete de curățat sau o perie de ceară.

Dacă utilizați un tampon de curățat, începeți cu un tampon mai aspru și terminați cu un tampon mai fin, șlefuind de la nas până la coadă.

Dacă utilizați o perie de ceară, 15-20 de mișcări de la nas la coadă sunt de obicei suficiente.

Deși acest ultim pas este opțional, vă recomandăm cu căldură să vă lustruiți ceara pentru a maximiza performanța.

Cum să ceruiți un Splitboard: un ghid pas cu pas

Legături Splitboard și întreținere hardware

Există mai multe părți în mișcare pe un splitboard decât un snowboard standard și este bine să verificați periodic totul pentru a vă asigura că toate componentele sunt în stare de funcționare.

Cele mai multe legături moderne de splitboard sunt destul de rezistente și necesită întreținere minimă, dar este mai bine să descoperi orice problemă în confortul garajului tău decât pe vârful unui munte undeva.

Verificați legăturile

Verificați fiecare șurub din legături (șuruburi cu curele, șuruburi hi-back, șuruburi de reglare) și asigurați-vă că toate sunt strânse corespunzător. De asemenea, verificați din nou dacă cataramele cu clichet se blochează bine și dacă dinții de pe curelele scării sunt în stare bună.

Memento: strângeți întotdeauna șuruburile manual. Nu folosiți niciodată unelte electrice.

Legături Splitboard și întreținere hardware

Verificați interfața Split

Interfața este compusă din hardware-ul care este atașat direct la splitboard-ul și care conectează legăturile la placa dvs. atât în ​​modul de călătorie, cât și în cel de turneu. Asigurați-vă că toate șuruburile sunt la locul lor și strânse.

Legături Splitboard și întreținere hardware

Adăugați piese de schimb la bagaj

Din nou, este puțin probabil să aveți nevoie de piese de schimb splitboard în timp ce sunteți în turneu, dar este mult mai bine să aveți câteva și să nu aveți nevoie de ele decât să rămâneți blocat undeva cu o ieșire grea.

Beneficiul potențial merită din plin greutatea adăugată, potrivit unui rider Burton care a purtat un șurub suplimentar timp de 10 ani înainte de a avea nevoie de el (spoiler: a salvat întreaga călătorie).

Aruncați și un șurub suplimentar în trusa de prim ajutor.

Sfaturi si trucuri generale

Odată ce il faceți de câteva ori, acest proces va deveni a doua natură, dar iată câteva lucruri pe care le-am învățat de-a lungul anilor, care sunt utile pentru tunerii pentru prima dată:

• Asigurați-vă că vă ceruiți placa într-un loc bine ventilat. Ceara topită poate emite vapori care, deși nu sunt neapărat toxici, probabil că nu sunt grozavi de respirat.

• Temperatura potrivită a fierului face o diferență enormă. Vrei ca fierul tau de calcat sa fie suficient de fierbinte pentru a topi ceara, dar nu prea fierbinte pentru a produce fum. Dacă ceara ta care se topește produce fum, fierul tău de călcat este prea fierbinte.

• O racletă ascuțită este crucială. Cu cât racleta este mai ascuțită, cu atât va fi mai ușor să răzuiești ceara. O răzuitoare plictisitoare face pasul de răzuire mult mai greu și durează mult mai mult.

• Nu exagera cu ceara. Toată ceara pe care o picurați pe placa trebuie îndepărtată. Dozarea cât mai eficientă vă va economisi timp la răzuire și vă va economisi bani pe ceară scumpă.

• Puteți recicla răzuirea de ceară. Dacă răzuiți peste o cutie sau altceva pentru a captura excesul, puteți reutiliza ceara pentru procese suplimentare, pentru a reduce costurile și a reduce impactul asupra mediului.

Doriți să începeți cu home tuning? Burton oferă o gamă completă de produse de tuning pentru a vă ajuta să va ingrijiti splitboard-ul si orice snowboard!

Lasă un răspuns