Cum să începeți să faceți snowboarding în backcountry

Snowboardingul în backcountry este activitatea de riding pe teren care nu este monitorizată, patrulată sau întreținută. Adesea, aceasta înseamnă drumeții în sus până la snowboard-ul pe teren care nu este operat de stațiuni.

Snowboarding-ul în backcountry este în creștere în popularitate, cu atracția a zero aglomerații sau urme, atrăgând mai mulți doritori pe măsură ce participarea la stațiuni crește.

Și s-ar putea să mai fie ceva, pentru că poate că nu există o libertate mai mare decât sentimentul acelui prim viraj într-o poiană larg deschisă, cu nicio altă persoană la vedere.

Cu toate acestea, nu este chiar atât de simplu. Backcountry prezintă multe, multe provocări și pericole unice de care riderii ar trebui să fie conștienți înainte de a se aventura. Deci, dacă snowboarding-ul în backcountry este ceva cu care doriți să începeți sau doar plănuiți ceva sidecountry/slackcountry și doriți o mai bună înțelegere a backcountry, acest ghid acoperă cele mai importante aspecte ale siguranței, echipamentului și planificare.

Disclaimer: Dacă doriți să încetați să citiți aici, înțelegeți că absolut nimeni nu ar trebui să meargă niciodată în backcountry singur și/sau fără cunoștințe despre teren, vreme și stratul de zăpadă, precum și toate echipamentele de siguranță necesare pentru terenul pe care îl utilizați și aveți cunoștințe de lucru practicate despre cum să utilizați acel echipament de siguranță.

O scurtă istorie a snowboardingului în backcountry

În primele zile ale snowboarding-ului, cele mai multe stațiuni nu permiteau „ieșirea în afară”, așa că „backcountry” era într-adevăr singura opțiune, dar pe măsură ce companii precum Burton s-au extins și snowboard-ul a devenit mai acceptabil și mai popular, riderii au migrat în mod constant către terenuri accesibile pentru lift. Cu toate acestea, a rămas un grup dedicat care s-a concentrat pe filmarea liniilor de backcountry și pe găsirea terenului pe care să construiască sărituri fără interferența patrulei de schi.

Istoricii industriei sunt în mare parte de acord că adevăratul snowboarding din backcountry s-a născut la sfârșitul anilor 1980, când pionierii snowboarding-ului au început să exploreze terenuri nepatrulate cu rachete de zăpadă și snowmobile. Apoi, la începutul anilor 1990, filmele de top cu snowboarding din backcountry, cu elicoptere, au deschis un mod cu totul nou de a găsi teren. Și, în cele din urmă, la sfârșitul anilor 2000, popularitatea splitboarding-ului cuplată cu creșterea prețurilor biletelor de lift a făcut ca numărul de rideri din backcountry să explodeze.

Noțiuni introductive în Backcountry

Începerea cu snowboardingul backcountry se reduce la trei lucruri principale: siguranță, echipament și planificare. Dar chiar și atunci când toți acești factori sunt luați în considerare cu atenție, nu există garanții că totul va funcționa. Dacă eliminați un singur aspect, amintiți-vă acest lucru: backcountry este imprevizibil și în mod inerent riscant și vă puneți pe dumneavoastră și pe alții în pericol explorând fără educația și pregătirea necesară.

Siguranța în backcountry

Totul este fun and games până când vânătoarea ta de pow devine o misiune de salvare. Comunitatea snowboard a pierdut un număr tragic de prieteni, de la începători la unii dintre cei mai renumiți experți, din cauza riscurilor mereu prezente ale alpinismului și snowboarding-ului în backcountry. Nici o linie de powder nu merită o viață. Dacă credeți că măsurile de siguranță prezentate în acest articol nu sunt necesare pentru dvs., respirați adânc și gândiți-vă din nou. Examinați cu atenție următoarele informații.

Ori de câte ori călătoriți în afara terenului inbound, sunteți responsabil pentru propria dvs. siguranță și nu trebuie să vă bazați pe asistență sau salvare externă în cazul unei urgențe. Având în vedere acest lucru, iată câteva dintre cele mai importante pericole din backcountry:

 • Stânci
 • Avalanşe
 • Rădăcinile de copaci
 • Vreme nefavorabilă/ imprevizibilă
 • Degerături, hipotermie și expunere
 • Deshidratare
 • Oboseala
 • Vătămare
 • Pierderea

Multe dintre aceste pericole pot fi atenuate cu un echipament și o planificare adecvată, dar experții încă mor în fiecare an, indiferent de cât de pregătiți sunt. Cu toate acestea, există câteva bune practici pentru a rămâne în siguranță în backcountry.

1. Urmează un curs de certificare pentru avalanșă.

În timp ce unele organizații regionale pot oferi cursuri introductive gratuite, dacă chiar intenționați să vă aventurați în backcountry, ar trebui să obțineți certificarea cu un curs de Nivel 1.

Examinați lista furnizorilor globali de cursuri AIARE Avalanche și înscrieți-vă pentru unul din apropierea dvs.

Deși un curs de Nivel 1 nu te va face un expert, te va învăța elementele de bază ale evaluării stratului de zăpadă, stabilitatea zăpezii, protocoalele de salvare și recuperare (cum să folosești un beacon, lopată și sondă), identificarea capcanelor de teren, călătoriile în grup, și luarea deciziilor fundamentale din backcountry.

Odată ce aveți certificarea, practicați salvarea în avalanșă.

2. Fii atent la vreme.

Cunoașteți tiparele meteorologice din zona pe care doriți să o explorați și împachetați întotdeauna o mulțime de echipamente pentru toate situațiile meteorologice posibile.

3. Aruncă o privire sinceră asupra nivelului tău de calificare.

Este distractiv să te afli la marginea zonei tale de confort în timp ce mergi, dar acest lucru poate avea consecințe dezastruoase în backcountry dacă te rănești sau te pierzi.

4. Nu sta niciodată singur. Când călătoriți în afara limitelor, călătoriți întotdeauna cu un partener de încredere sau cu un grup mic de prieteni care au niveluri similare de experiență și sunt educați cu privire la siguranța corespunzătoare în backcountry.

5. Ai încredere în instinctul tău. Dacă o situație nu arată sau nu pare corectă, exercitați o bună judecată și retrageți-vă.

Siguranța în backcountry

Echipament pentru snowboarding backcountry

Călătoria în backcountry este similară cu drumetiile pe munte și alte activități în afara rețelei și, în general, recomandăm cele zece elemente esențiale plus câteva alte articole specifice snowboard-ului:

 • Beacon/lopată/sondă: Am acoperit deja acest lucru, dar siguranța la avalanșă este una dintre cele mai importante componente ale snowboarding-ului backcountry. NU părăsiți lotul fără aceste trei articole. Fara exceptii. De asemenea, este de remarcat faptul că doar a avea acest echipament nu te face în siguranță, trebuie să știi și cum să-l folosești.
 • Rucsac: Un rucsac de încredere (și confortabil) ajută la îmbunătățirea unei excursii în backcountry. Căutați ceva ușor, care să ofere ajustări personalizabile pentru potrivire, bucle pentru căști, compartimente pentru ochelari/unelte, curele de purtare a plăcii și mult spațiu pentru apă și gustări.
 • Navigație: cel puțin, călătorii din backcountry ar trebui să aibă o busolă și o hartă. Nu conta pe GPS-ul dispozitivului tău mobil atunci când viața ta este în joc. Sfat profesionist: Luați în considerare o combinație busolă/inclinometru (cum ar fi Suunto MC-2) și pentru măsurarea unghiurilor de pantă.
 • Protecție solară: Soarele se reflectă puternic pe zăpadă și se știe că mulți călăritori începători în backcountry își ard la soare partea inferioară a nasului. Purtați întotdeauna un tub mic de protecție solară rezistentă la apă/transpirație (SPF 50+).
 • Straturi adecvate: gestionarea transpirației în backcountry este foarte importantă pentru a rămâne uscat și confortabil. Evitați straturile de bumbac și concentrați-vă pe straturile sintetice care vor elimina umezeala și se vor usca rapid. De asemenea, este o idee bună să aveți o pereche de șosete și mănuși de rezervă.
 • Îmbrăcăminte exterioară adecvată: vremea se poate schimba instantaneu și semnificativ (în special la altitudini mai înalte), așa că este esențial ca riderii să fie pregătiți să adauge straturi suplimentare dacă vântul sau zăpada se ridică. Păstrați o jachetă de rezervă sau un strat de izolație într-un sac (cu celelalte straturi uscate) și un strat suplimentar impermeabil pentru orice eventualitate.
 • Frontala: chiar dacă intenționezi să ieși doar în timpul zilei, ia frontala în rucsac pentru a evita să fiți surprins dacă călătoria durează mai mult decât se aștepta.
 • Trusă de prim ajutor: Sperăm că nu veți avea nevoie de ea, dar o trusă de prim ajutor de bază ar trebui să locuiască întotdeauna în rucsacul dumneavoastră.
 • Chibrituri rezistente la apă: Focul poate fi un semnal de urgență, ajutor pentru gătit și o sursă de căldură; greutatea neglijabilă merită beneficiul potențial.
 • Repararea echipamentelor: un cuțit de buzunar sau un multi tool este perfect dacă ajungeți in partea superioară și vă dați seama că aveți niște șuruburi slăbite. De asemenea, înfășurați niște bandă adezivă în jurul sticlei de apă, în cazul în care trebuie să peticiți o jachetă din mers.
 • Mâncare: drumețiile în backcountry consumă multă energie, așa că asigurați-vă că aveți o mulțime de gustări bogate în calorii, fără gătit, cum ar fi batoanele energizante sau granola.
 • Apă: Bea multă apă înainte de a pleca și asigură-te că te hidratezi în mod regulat pe tot parcursul zilei. Amintiți-vă că este nevoie de hidratare suplimentară la altitudini mai mari.

Sfat profesionist: Evitați să folosiți un sistem de vezică în zilele reci (deoarece este obișnuit ca apa din tub să înghețe) și optați pentru un recipient izolat precum un termos.

Echipament pentru snowboarding backcountry

Deși recomandăm un splitboard pentru snowboarding în backcountry, mulți oameni încep pe rachete de zăpadă și își leagă o placă obișnuită la rucsac pentru urcare. Această opțiune este în general mai ieftină, dar înseamnă, de asemenea, că vei avea mai multă greutate în urcare. În orice caz, o cască aprobată, boots de snowboard și un set bun de bețe pliabile sunt, de asemenea, esențiale.

Planificarea unei călătorii în backcountry

Familiarizați-vă cu echipamentul, traseul și partenerii dvs. înainte de a pleca.

Următoarea listă de verificare este un punct de plecare excelent pentru majoritatea celor noi din backcountry.

Săptămânile dinaintea unei călătorii:

1. Educați-vă. Faceți un curs de avalanșă. Cercetați vremea.

2. Cunoașteți echipamentul. Efectuați practici de recuperare la îngroparea în avalanșă. Desfaceți-vă splitboard-ul și puneți-l la loc; odată ce te simți bine, exersează cu mănuși.

Cu o zi înainte de călătorie:

3. Verificați condițiile. Consultați prognoza meteo pentru ziua respectivă (și zilele următoare). Vizitați site-ul local de prognoză de avalanșe și verificați condițiile de zăpadă.

4. Identificați o rută, cu opțiuni alternative.

5. Împachetează rucsacul cu cele esențiale.

6. Verificați/înlocuiți bateriile.

7. Spune-i unui prieten unde mergi și când te aștepți să te întorci.

Ziua excursiei:

8. Verificați (din nou) condițiile.

Notă: cei experimentați în backcountry știu când să anuleze o călătorie.

9. Discuție de grup înainte de călătorie. Discutați despre nivelurile de calificare ale fiecăruia.

10. Sapă o groapă de zăpadă. Dacă stabilitatea zăpezii nu se potrivește cu prognoza, discutați despre opțiuni sau rute alternative și nu vă fie teamă să anulați călătoria.

11. Comunica. Menține contactul vizual și vocal cu membrii grupului tău (în orice moment).

12. Călătoriți în siguranță și în limitele abilităților dvs.

Sfat profesionist: comunicarea este esențială, atât în ​​cadrul grupului dvs., cât și cu lumea exterioară. Radiourile portabile sunt grozave pentru a păstra legătura, iar un telefon prin satelit (satphone) poate fi la îndemână atunci când vă aventurați în adâncul zăpezii.

Planificarea unei călătorii în backcountry

Resurse aditionale

Backcountry Access (BCA) Blog
Avalanche Encyclopedia
American Institute for Avalanche Research and Education (AIARE) Course Finder

Lasă un răspuns